İletişim Formu



* ile işaretli alanların doldurulması zorunludur...

*
*
*
*

HAYVAN SAĞLIĞI

Genç Çiftçi Projesinin Sürdürebilirliği
Genç Çiftçi Projesinin Sürdürebilirliği

Genç Çiftçi Projesinin Sürdürebilirliği

Hayvansal üretim ve bitkisel üretim ile tarımda sürdürebilirliğin sağlanması için 2016 yılında 30 bin lira hibe karşılığında uygulamaya başlanılan genç çiftçi projesi bir başarı öyküsü yazabildi mi?

Bu projenin amacı, kırsal kesimi eski canlılığına kavuşturmak,Gençlerin girişimci ruhunu canlandırarak ve gelir düzeyini yükselterek öz güveni geliştirmek amaçlanmıştır.Bu proje ile genç nüfusa, kırsal kesimde istihdam alanı sağlanma çabası sergilenmiştir.

Köye geri dönüşlerin sağlanması ile kırsaldaki genç nüfusa sahip çıkılarak, hayvansal ve bitkisel üretimin sağlam temelleri atılmış olacak. Ve artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanması için çalışmalar başlatılmış olacak. Gıda talebinin sürekli artmasından dolayı bu ihtiyacın karşılanması için yapılan üretim ile dünyada söz hakkına sahip olmuş olacak. Bu şekilde genç çiftçilerimiz, üretici girişimci ve keyifli çalışmaları ile geçim faaliyetlerini sürekli arttırmış olacaklar.

Genç nüfusu iyi bir noktaya taşıyacak olan bu proje, hedeflerine ulaşamadı. Çünkü hayvansal ve bitkisel üretimin sürdürebilirliğini sağlayacak girişimciler iyi tespit edilemedi.

Sürdürebilirliği sağlayacak olan büyükbaş ve küçükbaş kültür ırkları yerine,ekonomik değeri olmayan yerli ırklar tercih edildi. Yerli ve gelişime uygun olmayan bu  hayvan ırkları tercih edildiği için verim kaybının önüne geçilemedi.

Kültür ırkları tercih edilmediği için hayvanların et, süt ve yavru verimleri yapılan masrafları karşılayamadı. Hayvan işletmelerinin gelişmesi, hayvan sayısının artması gerekirken, işletmeler küçülmeye başlandı. Genç girişimci çiftçiler bu verimsiz hayvanlardan kurtulmanın yollarını aramaya başladılar. Yapılan masraflar karşılığını sağlayamadı.

Tarım ve hayvancılık alanında istihdam alanı sağlayarak köye dönüşleri teşvik ederek bu sektörün sürdürebilirliğinin devamı amacıyla 3 yıldır oluşturulan bu projenin, sonuçlarını iyi değerlendirmek gerekir.

Üç  yıldır bu projeyi uygulayan gençler iş sahibi olup gelir düzeyleri yükseldi mi, hayvan sayıları arttı mı, bu proje bir vizyon sağladı mı? Bu anlamda iyi bir araştırmanın yapılması gerekir.

Sahada yaptığımız gözlemler sonucu küçükbaş ve büyükbaş yetiştiriciliği yapan genç çiftçilerin bir başarı elde etmediklerine tanık oluyoruz. Bu verilen eğitim ve hayvan ırkları ile sürdürebilir bir tarımın sağlanmasının mümkün olmadığı görülmektedir. Bu gençleri bu sektöre alıştırmaktan öte, tamamen kopmasına sebep oldu.

Getirilen hayvan ırkları yetiştirilmeye ve çoğaltılmaya uygun olmadıkları için, genç girişimciler bu hayvanları çoğaltmak yerine bir an önce nasıl kurtulurum hesabını yaptılar.

Bu proje ile hayvancılığın genç çiftçilerimiz için bir cazibesi kalmadı. Bununla birlikte aile işletmeleri de gün geçtikçe kapanmakta. Kırsal kesimin refah ve gelir düzeyini iyileştirmezsek şehir merkezlerine göçü engelleyemeyiz.

Fakat bu proje olması gereken şekilde takip ve denetlenme sağlanmış olsaydı, bu emeklerin hiçbiri heba olmazdı.Yani hibeler heba oldu. Bu proje ile hayvan sayımız çoğalmış olacak, ithal et ve  pahalı et problemini de çözmüş olurduk. Fakat küçük hesaplar, büyük projeyi bitirdi. Gençlerimizin, üretime teşvik edilmesi sağlanmazsa, genç enerjimizi heba etmiş oluruz.

Veteriner Hekim Ömer Aladağ